چرا لپ تاپ روشن نمیشود؟
شاید برای شما هم چنین اتفاقی پیش آمده باشد که با زدن دکمه پاور لپ تاپ متوجه شوید که دستگاه روشن نمیشود و با این حال چندین بار دکمه پاور را فشار میدهید اما خبری از روشن شدن لپ تاپ نیست. با این حال اولین فکری که به ذهنتان میرسد این است که لپ تاپ خراب شده و توی دردسر افتادهاید یا اینکه کلاً لپ تاپ را باید فراموش کنید و به فکر خرید لپ تاپ جدید باشید. روشن نشدن لپ تاپ به دلایل مختلفی ایجاد میشود که قبل از هر چیز باید بررسی کنید که مشکل از کجاست. با توجه به اهمیت این موضوع ما در ادامه قصد داریم دلایل و راه حلهای کاربردی روشن نشدن لپ تاپ را بیان کنیم. با ما همراه شوید تا در رابطه با این موضوع اطلاعات لازم را کسب کنید تا در مواجه با چنین مشکلی بهترین راه حل را به کار ببرید.
خراب شدن سیم برق یا پریز
گاهی اوقات روشن نشدن لپ تاپ به دلیل برخی از مشکلات ساده و ابتدایی همچون خراب بودن سیم برق یا پریز آن ایجاد میشود. شکستگی یا پیچ خوردگی در سیم برق موجب میشود تا برق به طور کامل به آداپتور سیستم نرسد. در صورت بروز این مشکل چراغ آداپتور شارژر در تشخیص این مشکل به شما کمک خواهد کرد. در صورتی که برق رسانی به خوبی انجام نشود چراغ این قسمت خاموش است و در صورت بررسی این مشکل چراغ آداپتور روشن خواهد شد و شما را از سلامت ورودی جریان برق به داخل لپ تاپ آگاه خواهد کرد.
خراب شدن مانیتور یا نمایشگر
گاهی اوقات روشن نشدن لپ تاپ به دلیل خراب شدن مانیتور یا صفحه نمایشگر سیستم است. در صورت بروز این مشکل ممکن است با زدن دکمه پاور چراغ آداپتور و برق سیستم روشن و همچنین صدای فن نیز از دستگاه شنیده شود اما مانیتور روشن نشود. خراب بودن مانیتور حالتهای مختلفی دارد که شامل عدم نمایش تصویر و تاریک شدن صفحه نمایش است. صفحه نمایشگر لپ تاپ ممکن است به دلیل آب خوردگی، نوسانات برقی و ولتاژی، ضربه و آسیب و همچنین استهلاک قطعات داخلی خراب شده باشد که در نتیجه بروز این موارد مانیتور روشن نمیشود.
خراب شدن باتری
در صورتی که باتری به درستی سرجای خود در سیستم قرار داده باشد با زدن دکمه پاور، لپ تاپ روشن خواهد شد اما در طول زمان استفاده ممکن است باتری خراب شده و به طور کامل از مدار خارج شود و توانایی قبلی خود را در روشن کردن لپ تاپ از دست بدهد.
خرابی هارد
خرابی هارد نیز یکی از دلایل شایع در روشن نشدن لپ تاپ است که در این وضعیت کاربران با مشکل جدیتری در دستگاه مواجه خواهند شود. در صورتی که این قطعه در سیستم خراب شده باشد با روشن کردن دکمه پاور ویندوز دستگاه بالا نمیآید و تنها یک صفحه آبی در نمایشگر ظاهر میشود.
خراب شدن مادربرد
در لپ تاپ و کامپیوتر، مادربرد به عنوان قلب سیستم به حساب میآید که نقش کنترل تمامی قطعات اصلی و فرماندهی کل سیستم را بر عهده دارد. روی این قطعه مواردی از جمله مقاومتها، مدارها، ترانزیستورها و خازنها قرار دارد. این قطعهها در کنار رم، هارد و سی پی یو کل عملکرد سیستم را تشکیل میدهد. البته برخی از عملکرد مادربرد نیز با مانیتور و منبع تغذیه در ارتباط است. در صورت عدم اتصال صحیح یا قطع شدگی هر کدام ممکن است لپ تاپ روشن نشود و شاهد عملکرد درستی از سیستم نباشید.
خرابی قطعات جدید
در صورتی که قطعات جدیدی همچون هارد یا رم به سیستم اضافه کرده باشید ممکن است پس از نصب هر کدام از این قطعات، بلافاصله سیستم به صورت خودبه خودی خاموش و روشن شود. با این حال روشن نشدن لپ تاپ را میتوان به دلیل خرابی قطعات جدید دانست.
تجمع بارالکتریکی
تجمع بارهای الکتریکی نیز یکی دیگر از دلایل روشن نشدن لپ تاپ است. در مواقعی که به صورت ناگهانی سیستم خاموش میشود این امر حاکی از یک شوک الکتریکی است که موجب قطع شدن مکانیسم ایمنی در مادربرد میشود.
افزایش دمای سیستم
افزایش دمای سیستم نیز خود به تنهایی یکی از علتهای روشن نشدن لپ تاپ است. اکثر پردازنده مدلهای جدیدی از لپ تاپهای امروزی دارای محافظهای حرارتی داخلی هستند که به محض افزایش دمای سیستم موجب خاموش کردن لپ تاپ میشوند. اگر در زمان استفاده لپ تاپ روی سطح نامناسب قرار داده شود دریچههای انتقال هوا در زیر سیستم مسدود میشود. علاوه بر این نیز ممکن است فن دستگاه خراب شده باشد که در نتیجه آن دمای سیستم نیز به مراتب افزایش پیدا کند؛ بنابراین اگر در حین کار به طور ناگهانی سیستم شما خاموش شد و دیگر روشن نشد به احتمال زیادی دمای سیستم افزایش پیدا کرده است.
استفاده از قطعات و لوازم جانبی
گاهی اوقات ممکن است در صورت اضافه کردن یک فلش مموری، کارت حافظه یا یک سی دی لپ تاپ خاموش شود. این وضعیت به دلیل خراب بودن BIOS در سیستم است. در صورت خراب شدن این قطعه تشخیص حافظه اصلی دچار مشکل شده و همه سعی خود را به کار میگیرد که دستگاه را با این قطعات و لوازم جانبی بارگذاری کند.
آلوده بودن سیستم به ویروسها
شاید به نظرتان عجیب برسد اما آلوده شدن به ویروس نیز یکی دیگر از دلایل رایج در روشن نشدن لپ تاپ است. گاهی اوقات در صورت متصل کردن فلشها و لوازم جانبی به لپ تاپ ممکن است سیستم ویروسی شود که به دنبال آن در زمان استفاده سیستم خاموش شده و دیگر روشن نمیشود.
مشکلات نرم افزاری
گاهی اوقات ممکن است روشن نشدن لپ تاپ به دلیل مشکلاتی غیر از سالم بودن قطعات سخت افزاری در سیستم به وجود بیاید. با این حال مشکلات نرم افزاری نیز به نوبه خود یکی از عوامل اصلی روشن نشدن لپ تاپ به حساب میآید. از عمده مشکلات نرم افزاری در بروز مشکل روشن نشدن لپ تاپ میتوان به مواردی همچون بروز نبودن بگ های نرم افزاری یا سیستم عامل اشاره کرد. گاهی مواقع ممکن است با نصب یک برنامه جدید در لپ تاپ در عملکرد لپ تاپ اختلال به وجود بیاید و سیستم در اثر آن سیستم خاموش شود و دیگر با فشار دادن دکمه پاور دستگاه روشن نشود.
حالتهای مختلف روشن نشدن لپ تاپ
شاید تصور کنید که روشن نشدن لپ تاپ تنها یک شکل دارد اما حالتهای مختلفی را در بروز این مشکل در لپ تاپ ایجاد میشود؛ بنابراین شناخت هر کدام از حالتها تا حدی میتواند وخامت اوضاع را مشخص سازد. با این حال به لپ تاپ خود توجه کنید که در کدام یک از حالتهای ممکن قرار دارد:
1-در برخی از مواقع ممکن است با زدن دکمه پاور، لپ تاپ روشن نشود و در عین حال صدای فن نیز خاموش باشد. این وضعیت بدترین حالت روشن نشدن لپ تاپ محسوب میشود.
2-ممکن است لپ تاپ روشن شود، چراغهای سیستم و کیبورد نیز روشن و صدای فن نیز از آن شنیده شود اما نمایشگر لپ تاپ خاموش باشد.
3-در این حالت ممکن است لپ تاپ روشن شود اما ویندوز آن بالا نیاید یا اینکه لوگوی ویندوز را چند دقیقه مشاهده کنید و مجدداً سیستم خاموش شود.
4-این حالت زمانی اتفاق می افتد که سیستم شما متصل به جریان برق بوده و روشن شود اما در حین کار ناگهان به صورت خودبه خودی خاموش شود.
بررسی مشکلات و راه حلهای کاربردی روشن نشدن لپ تاپ
همان طور که بیان کردیم دلایل مختلفی موجب روشن نشدن لپ تاپ میشود که دانستن هر کدام از این دلایل موجب بکارگیری در انتخاب راه حل مناسب برای برطرف کردن مشکلات به وجود آمده میشود. در ادامه به بررسی هر کدام از این راهکارها خواهیم پرداخت.
بررسی اولیه مشکلات و تشخیص به موقع
قبل از تصمیم در رابطه با مشکل به وجود آمده و بکارگیری راه حل مناسب برای آن بهتر است عجولانه عمل نکنید و ابتدای کار مسائل ابتدایی همچون روشن بودن پریز برق، کابل شارژ را بررسی کنید و از سلامت این موارد اطمینان یابید. علاوه بر این موارد نیز چراغهای ال ای دی لپ تاپ را بررسی کنید و از روشن بودن این چراغها مطمئن شوید. بررسی این موارد به شما کمک میکند تا مشکل را تشخیص بدهید که آیا مشکل مربوط به خراب شدن قطعات داخلی یا منابع تغذیه سیستم است.
تعویض باتری
خراب بودن باتری یکی از دلایل روشن نشدن لپ تاپ است به همین دلیل بهتر است باتری را بررسی کنید و ببینید که باتری دچار فرسایش یا خرابی نشده باشد. با این حال بهتر است باتری را در وضعیتهای مختلفی از دستگاه بررسی کنید. در صورتی که سیستم را بدون باتری به برق وصل کنید و مشاهده کردید که لپ تاپ روشن شد این نشان میدهد که باتری خراب است و باید آن را تعویض کنید.
در حالتی که باوجود باتری در لپ تاپ با زدن دکمه پاور سیستم روشن نشود، سعی کنید یک بار باتری را از جای خود بیرون بیاورید و دوباره آن را جایگذاری کنید. گاهی اوقات ممکن است باتری از مدار خارج شده باشد یا اینکه به درستی سرجای خود قرار نگرفته باشد که در این حالت میتوانید با یک بار جایگذاری مجدد مشکل به وجود آمده را برطرف کنید.
درست کردن دکمه پاور
گاهی ممکن است خراب بودن دکمه پاور یکی از علل روشن نشدن لپ تاپ باشد که در این حالت این دکمه گیر کرده و درست بالا و پایین نمیشود. برای برطرف کردن چنین مشکلی باید دکمه پاور را تمیز کنید یا اینکه آن را تعمیر یا دکمه جدیدتری را جایگزین آن کنید.
عیب یابی آداپتور و منبع تغذیه
ممکن است آداپتور یا منبع تغذیهای که به لپ تاپ متصل میشود به دلیل ناسازگار بودن با سیستم ولتاژ و آمپر صحیح را به لپ تاپ نرساند که در این صورت سیستم خاموش شده و دیگر روشن نمیشود. در صورت بروز چنین مشکلی بعد از بررسی به عمل آمده باید آداپتور را تعویض نمایید.
عیب یابی مانیتور یا صفحه نمایش
در مواقعی که سیستم روشن نمیشود اما صدای فن از آن شنیده میشود در حالی که مانیتور دستگاه هم روشن نشود بهتر است برای اطمینان بیشتر از یک مانیتور دیگری برای تست شرایط به وجود آمده در سیستم استفاده کنید. در صورتی که سیستم با بکارگیری مانیتور جدید روشن شد این نشان دهنده این است که مانیتور قبلی خراب شده است و باید به فکر تعمیر یا تعویض آن باشید.
جداکردن تجهیزات جانبی
همان طور که بیان کردیم وصل کردن تجهیزات جانبی نیز خود از جمله دلایل روشن نشدن لپ تاپ است. اگر روشن نشدن سیستم به دلیل متصل بودن تجهیزاتی همچون کابل، یو اس ی و هارد به وجود میآید بهتر است این تجهیزات جانبی را از سیستم جدا کنید.
استفاده از دیسک نجات
استفاده از دیسک نجات نیز یکی دیگر از راه حلهای کاربردی جهت برطرف کردن مشکل روشن نشدن سیستم است. دیسک نجات این امکان را در اختیار شما قرار میدهد که لپ تاپ خود را بوت کنید و هرگونه مشکل در رابطه با سیستم عامل ویندوز را برطرف نمایید. در صورتی که ویروس عامل در لپ تاپ تشخیص داده شود استفاده از دیسک نجات ویروسها را به وسیله ابزارهای اسکن از بین خواهد برد.
بررسی سیستم خنک کننده
افزایش دما یکی از دلایل روشن نشدن لپ تاپ است که در اثر گرفتگی دریچهها و سیستم خنک کننده به وجود میآید. در صورتی که لپ تاپ را روی سطوح ناصاف ازجمله بالشت یا تشک قرار دهید دریچههای سیستم مسدود میشود و هوا به خوبی در این دریچهها رد و بدل نخواهد شد و لپ تاپ شما داغ خواهد کرد که در پی آن سیستم خاموش شده و دیگر روشن نمیشود. با این حال برای اینکه سیستم خنک کننده عملکرد مطلوبی از خود ارائه دهد باید لپ تاپ را روی سطح مناسبی قرار دهید و در صورت خراب بودن سیستم خنک کننده آن را تعمیر یا تعویض کنید.
رفع مشکلات نرم افزاری
در مواقعی که همه قطعات سخت افزاری لپ تاپ را بررسی کردید و از سالم بودن همه قطعات سخت افزاری آن اطمینان پیدا کردید بهتر است به فکر تنظیمات نرم افزاری آن باشید. از عمده مشکلات نرم افزاری میتوان به ویروسی شدن لپ تاپ، اختلالات و باگهای نرم افزاری و نفوذ بد افزارها به درون سیستم اشاره کرد. از جمله راه حلهای کاربردی برای مشکلات نرم افزاری میتوان حذف ویروسها و بدافزارها، بایوس لپ تاپ، بازگردانی لپ تاپ به تنظیمات کارخانه را نام برد.
تخلیه بار الکتریکی
در صورتی که روشن نشدن لپ تاپ به دلیل تجمع بارالکتریکی ایجاد شود باید بارالکتریکی به وجود آمده را تخلیه کنید. به همین منظور ابتدا باید باتری را بیرون بیاورید و در ادامه نیز آداپتور برق را جدا کنید. در این حالت دکمه آور را به مدت 30 ثانیه نگه دارید تا بارالکتریکی به طور کامل تخلیه شود. بعد از این حالت مجدداً آداپتور را به برق وصل کنید و 30 ثانیه اجازه دهید تا سیستم روشن شود و سپس باتری را در جای خود قرار دهید. در صورتی که با نصب مجدداً باتری متوجه شدید که سیستم خاموش شد باید به فکر باتری جدید برای آن باشید.
بررسی سلامت ویندوز
در مواقعی که سیستم عامل ویندوز به هر دلیلی آسیب دیده باشد و لپتاپ روشن نشود بهترین راه حل تعویض ویندوز است.
سخن پایانی
دلایل متعددی موجب روشن نشدن لپ تاپ میشود که این ممکن است شما را در این فکر فرو ببرد که اگر لپ تاپ روشن نشد چه کاری باید کرد؟ این منطقی است که چنین سؤال برای شما به وجود بیاید به این دلیل که لپ تاپ عصای دست شما است و شما با استفاده از آن میتوانید پروژههای مربوط به کارتان را به راحتی با آن انجام دهید. البته جای هیچ نگرانی نیست بلکه ما در این مقاله دلایل به وجود آمدن مشکلات و راه حلهای مربوطه را برای شما بیان کردیم تا با بکارگیری هر کدام از این راه حلها بتوانید مشکل به وجود آمده در لپ تاپ را حل نمایید.