کروم بوک چیست ؟ چه تفاوتی با لپ تاپ دارد؟
وقتی میشنوید که مردم طوری در مورد کرومبوکها صحبت میکنند که گویی با لپتاپهای متداول فرق میکنند، یک دلیل خوب وجود دارد: کرومبوکها در دستهبندی خاص خود هستند. درست است که آنها از بسیاری جهات شبیه لپتاپهای معمولی ویندوز یا مکبوکها هستند و در واقع لپتاپهای بسیار پرسرعتی هستند. اما کرومبوکها، سیستم عامل کاملاً متفاوتی را اجرا میکنند و موردعلاقهی کسانی خواهند بود که سرویسهای Google و Android را ترجیح میدهند. در این مقاله، نگاهی میاندازیم به تقابل لپتاپ با کرومبوک و پی خواهیم برد که آیا کرومبوک گزینهای مناسب برای شماست یا خیر؟ با سهیل سیستم همراه باشید تا با همدیگر به پاسخ درستی برسیم.
کرومبوک چیست؟
با شروع کار، Chromebook ها، لپتاپهایی کم وزن و ارزان قیمت بودند که پلتفرم سیستم عامل Chrome OS گوگل را اجرا میکردند و بیشتر کارها را در فضای ابری انجام میدادند. ماهیت مقرون به صرفه بودن این لپتاپها در طی سالها دستخوش تغییراتی شده است، اما هنوز هم مهمترین مزیت آنها، مقرون به صرفه بودنشان است.
ابعاد کرومبوکها، با ویژگیهای طراحی باریکی که دارند (اغلب آنها هیبریدی ۲در۱ هستند)، بیشتر به ابعاد اولترابوکها تمایل دارند، اما معمولاً از یک اولترابوک یا حتی یک لپتاپ متوسط، ارزانتر هستند. کرومبوکها در وهلهی اول، معمولاً، در مقاصد آموزشی یا به عنوان لپتاپ شخصی استفاده میشوند.
کرومبوکها در درجهی اول، توسط شرکتهای Acer،Asus ،HP ،Dell و Samsung تولید میشوند، اما Google نیز کرومبوک پریمیوم خود، یعنی Pixelbook را دارد. در حال حاضر، تعدادی کرومبوک بالا رده، با ویژگیهایی مثل بدنهی آلومینیومی با کیفیت، پردازندههای سریعتر Intel Core و حتی در برخی موارد، با صفحه نمایش ۴K عرضه میشوند. اگرچه امکان خرید یک کرومبوک ۲۰۰۰ دلاری، همانند یک لپتاپ ویندوز ۱۰ یا یک مکبوک وجود ندارد، اما در حال حاضر، بسته به نیاز شما، طیف وسیعی از گزینهها وجود دارد.
یک کرومبوک چه کارهایی میتواند انجام دهد؟
بر خلاف سیستمهای عامل Windows 10و MacOS، کرومبوک دارای سیستم عامل منحصر به فرد Chrome OS است. اگرچه در حال حاضر بعضی از عناصر اصلی، مثل مدیریت فایل و لانچر برنامه موجود هستند، اما تمرکز این دستگاهها بیشتر بر روی مرورگر گوگل کروم است. به دلیل اینکه نمیتوانید خارج از Google Play Store برنامه دانلود کنید، بیشتر عملکردها و کارها در زبانههای گوگل کروم رخ خواهند داد.
در نگاه اول، ممکن است این شرایط به عنوان عاملی محدودکننده به نظر برسد، اما امروزه بسیاری از برنامهها، نسخهی تحت وب دارند و از این حیث، مشکلساز نمیشوند. برنامههایی از قبیل تلگرام ، Spotify، نت فیلیکس، جیمیل، Slack یا Evernote از نسخهی تحت وب پشتیبانی میکنند. پس از اینکه برای اولین بار به Wi-Fi متصل شدید، میتوانید به وبگردی خود ادامه بدهید.
این روزها، ممکن است به کارهای روزمره و عادیتان توجه کرده باشید که چقدر وابسته به وب است. به دلیل گسترش یافتن برنامههای تحت وب، بسیاری از افراد، بیشتر وقت خود را در یک مرورگر میگذرانند. اگر شما نیز جزو این دسته از افراد هستید، انتخاب Chromebook میتواند گزینهی خوب و منطقی باشد.
همچنین با اضافه کردن فروشگاه گوگل پلی، میتوانید با دانلود برنامههای اندروید، هر گونه خلأ نرمافزاری را پر کنید. اجرای این برنامهها بر روی لپتاپ در بعضی موارد، ممکن است کمی ناخوشایند باشند، اما هر وقت که تمایل داشتید به آنها دسترسی داشته باشید، آنها آنجا هستند!
سرانجام اینکه باتری کرومبوک است که از لپتاپهای معمولی بهتر است. اگرچه مدت زمان ۹ تا ۱۰ ساعت رایج است، اما مدلهای جدیدتر به طور تقریبی، تا ۱۲ ساعت هم دوام میآورند. لپتاپهای با سیستم عامل ویندوز ۱۰ در این اواخر در حال جلب توجه هستند، اما به طور متوسط، کرومبوکها مدت زمان بیشتری به جلب توجه خواهند پرداخت.
یک کرومبوک چه کارهایی نمیتواند انجام دهد؟
محدودیت سیستم عامل Chrome OS بدان معناست که بعضی از نرمافزارهای مهم را که ممکن است به آن نیاز داشته باشید، نصب کنید. از این میان، میتوان به برنامههای Adobe یا هر نوع برنامهی اختصاصی و محدودشده به ویندوز اشاره کرد. اگر این موارد که ذکر شد، برای شما از اهمیت خاصی برخوردارند، کرومبوک انتخاب مناسبی برای شما نخواهد بود.
این امر نیز خود در کل باعث گسترش عملکرد میشود. کرومبوکها در حالت کلی، تمایل به پردازش سریع کارها دارند، اما در بعضی موارد، به اجزای داخلی محدود میشوید. کرومبوکهای پایین رده، از پردازندههای قدیمیتر بهره میبرند که نمیتوانند با آنچه که ویندوز ارائه میدهد، خصوصاً از نظر عملکرد چند وظیفهای (Multitasking) ,رقابت کنند. باز هم اگر به دنبال صرف کردن ۲۰۰ دلار هستید، کرومبوک، به مراتب انتخاب بهتری است.
در مدلهای بالا ردهتر مانند HP Chromebook x2 یا Pixelbook، پردازندههای بهنامی همانند هشتمین نسل از پردازندهی Core i5 را خواهید یافت که دارای ۴ هسته و قدرت بالایی است. کرومبوکها با استفاده از این گزینهها، میتوانند پرواز کنند! همچنین کرومبوکهای جدیدتری با دهمین نسل از پردازندههای اینتل در راه هستند که میتواند شکاف بین کرومبوک، مکبوک و لپتاپ های ویندوز ۱۰ را بهبود بخشد.
کرومبوک مناسب چه کسانی است؟
کرومبوکها برای دستهی مشخصی از افراد طراحی شدهاند. دستهی اول، دانشآموزان است. کرومبوکهای ارزان قیمتی وجود دارند که میتوانند در مراکز آموزشی و مدارسها استفاده شوند. به دلیل مزیتهای امنیتی آن، کیفیت ساخت بالا و محدودیتهای نرمافزاری، مدیران مدرسه بیشتر به Chromebook گرایش دارند.
اما کرومبوکها فراتر از لپتاپ های ارزان قیمت و دمدستی برای کودکان هستند. مدلهای بالا ردهای نیز وجود دارند که برای تجّار و دانشجویان مناسب هستند. به دلیل وزن سبکی که دارند و همچنین دوام باتری آنها، خواه برای کسانی که از آن کلاس به آن کلاس در رفت و آمدند و یا برای پروازهای طولانی، این قشرها را به خود متمایل میکنند. برای نمونه، میتوان این مدلها را مثال زد: Google Pixelbook، Google Pixelbook Go و Lenovo Yoga Chromebook C630.
مطمئناً در دستهی لپتاپهای با سیستم عامل ویندوز ۱۰ نیز گزینههای مشابهی وجود دارند، حال آنکه کرومبوکها در محدودهی قیمت پایینتر نیز، در بعضی از موارد، از ارزش بالاتری برخوردارند. یک مثال خوب، قیمتی در حدود ۵۰۰ دلار است؛ این قیمت نقطهی شکوفایی و رونق برای کرومبوک است، درحالی که برای لپتاپ ویندوز ۱۰، این رقم چندان میل به بهترین گزینه نمیکند.
چه گزینههایی ازکرومبوک در دسترس است؟
گرانترین کرومبوکی که میتوانید خریداری کنید، Google Pixelbook، با قیمت ۱۰۰۰ دلار است. این مدل، نه تنها از نظر مواد بهکار رفته و کیفیت ساخت ، بلکه در عملکرد و اجرا نیز بسیار در سطح بالایی قرار میگیرد.
کرومبوکها از محدودهی ۱۱ اینچیهای ۲در۱، تا ۱۵ اینچ، برای صفحه نمایش اضافی جهت ارائهی خروجی بهتر، یافت میشوند. وضوح HD وضوحی استاندارد است. صفحهی لمسی و وضوح ۴K، مدلهای کمیابی هستند، اما موجودند. پردازندههای Intel Celeron، که انتخابی محبوب و پرطرفدار برای کرومبوکهای امروزی است، به طور معمول نسخههای دوهستهای آن است، که به ندرت بنچمارکشان از ۲٫۰ GHz بالاتر میشود. حتی گزینههای دیگری مثل تبلتهای دارای سیتستم عامل Chrome OS خود گوگل که Pixel Slate نامیده میشود، وجود دارد. اگرچه این مدل، بدون کیبورد توصیه نمیشود.
همچنین اغلب کرومبوکها، دارای ۲ تا ۴ گیگابایت RAM هستند. این مقدار برای کار های متداول و معمولی لپتاپ کافی است، اما در مقایسه با لپتاپهای سنتی (نوتبوکها و مدلهای متداول)، که با رمهای ۸ تا ۱۶ گیگابایت ارائه میشوند، کم است. در مورد پورتها، اغلب آنها قابل مقایسه و مشابه با لپتاپها هستند، گرچه در تعداد با هم متفاوتند (کمتر). در USB-A 3.0، USB-C و جک هدفون باهم مشترکاند. از نظر حافظه، کرومبوکها دیسک درایورهای بزرگی ندارند و در نتیجه از حافظهی کمتری برخوردارند؛ به این دلیل که بیشتر اهداف داده و کارها، مبتنی بر وب و اینترنت است. در صورت لزوم، با استفاده از کارت SD یا درایو USB، میتوانید از فضای بیشتری بهرهمند شوید.
با این حال، بخش وسیعی از لپتاپها، جزو قلمروی کرومبوکهاست. مانند یک لپتاپ، نمیتوانید پردازندههای ششهستهای یا هشتهستهای را برای کرومبوکها بیابید؛ نظیر لپتاپهای MacBook Pro 15، Razer Blade یا Dell XPS 15. این دستگاههای تولید محتوا و لپتاپهای گیمینگ، از نظر هر عملکردی، از کرومبوکها پیشی میگیرند.
قیمت کروم بوک ها
با نیمنگاهی به کرومبوکهای بهنام و معروف، در فروشگاهها، پی خواهید برد که چقدر مقرون به صرفه هستند. مدل پرچمدار HP Chromebook x2 به قیمت ۶۰۰ دلار است. مدل Acer Chromebook Spin 15 با قیمت ۴۲۶ دلار عرضه میشود. حتی میتوان یک مدل محبوب ۲۰۱۷ سامسونگ، با قیمت ۲۲۶ دلار هم پیدا کرد. مدل کرومبوک گرانقیمت ۱۰۰۰ دلاری گوگل (Pixelbook)، یک جهش بزرگ دیگر در مقایسه با لپتاپهاست. Ultrabook ها حتی با یک مشخصات پایهای و پایین، به آسانی میتوانند پا را از ۱۰۰۰ دلار نیز فراتر نهند و در برخی موارد، مثل یک اولترابوک ارتقایافته، میتوانند از ۳۰۰۰ دلار نیز بیشتر قیمت داشته باشند.
چنین قیمتهای پایینی، یکی از بزرگترین تمایز دهندههای این دستگاهها با سایرین، در بازار است. زمانی که افراد، دارای بودجهی محدود هستند و تنها میتوانند در حد چندصد دلار برای خرید لپتاپ تازه بپردازند، کرومبوکها، اولین و شاید تنها انتخاب آنها باشند. از نظر مقرون به صرفه بودن، هیچ لپتاپ و تبلت (به مقدار کمتر) دیگری، به اندازهی در خور توجه نیستند.